14Kolejny temat projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”, który odbył się 13 grudnia 2017 roku w Szkole Podstawowej w Rydzowie to temat dotyczący cukru i soli czyli „W Białej Krainie-Ostrożnie z Cukrem i Solą”. Uczniowie klas 0 –III pod bacznym okiem swoich wychowawców: Pani Hiacynty Jamróz oraz Pani Teresy Kopacz na wstępie dowiedzieli się „Jakie są oblicza cukru i jakie są tego następstwa”, odgadywali zagadki dotyczące cukru i soli, robili burzę mózgów podając pomysły i zapisując je na planszy, wyszukiwali na etykietkach artykułów spożywczych ,gdzie sprytnie „ukryła” się sól i cukier, pracowali z Kartami Ucznia, na których znajdowała się „Cukrowa Wróżka”. Końcowym etapem było wykonanie „Drzewka Decyzyjnego” oraz ułożenie hasła z puzzli „Nie solimy, nie słodzimy, wybieramy witaminy” oraz ułożenie wyników działań matematycznych od najmniejszego do największego i otrzymanie rozwiązania pod takim samym hasłem. Na zakończenie wybrano najładniejsze prace plastyczne, które uczniowie mieli wykonać wspólnie z rodzicami w domu -„Historii o Białej Krainie”. Wszystkim uczestnikom wręczono odznaki „Super Kucharzyka”. Po takiej lekcji, uczniowie na pewno umiejętnie będą podejmować decyzje o wyborze żywności, czytać etykiety i rozpoznawać sól i cukier w produktach spożywczych , spożywać zdrowe produkty pozbawione nadmiaru soli i cukru. Całość zajęć przygotowała Pani Teresa Kopacz.
/T. Kopacz/