Klasa pierwsza uczestniczy w Programie Edukacyjnym – „Czyste ręce zdrowia więcej”, która polega na przeprowadzeniu zajęć z uczniami na temat prawidłowego dbania o higienę osobistą. Na zajęciach, w których uczestniczyli także uczniowie z klasy drugiej i trzeciej dowiedzieli się, że większość zarazków i drobnoustrojów przenosimy na rękach i dłoniach, dlatego regularne ich mycie może uchronić ich przed poważnymi dolegliwościami np. układu pokarmowego, skóry a także grypy. Uczniowie młodszych klas wiedzą, kiedy i w jaki sposób myć ręce. Dbając o swoje zdrowie w ramach projektu „5 porcji zdrowia w szkole”, którego celem było uświadomienie uczniom właściwych nawyków żywieniowych, oraz zrozumienie przez ucznia, że owocowo – warzywne porcje są niezbędne w jego diecie i stanowią bogate źródło naturalnych witamin i minerałów najmłodsi przygotowali pyszną sałatkę owocową i sok owocowo- warzywny. W ten sposób sprawdzili w których owocach i warzywach jest najwięcej witamin i uświadomili sobie, że owoce warzywa i soki należy spożywać minimum 5 razy dziennie. Na zakończenie zajęć pod opieką wychowawczyń, upiekli pyszne gofry, na których królowały owocowe dodatki. Uśmiech na twarzach dzieciaków, który zagościł po zjedzeniu gofrów był dowodem na to, że zajęcia się bardzo podobały. Bardzo dziękujemy Pani Ewie Kilian za pomoc w pieczeniu smakowitych gofrów.

/A. Pogoda, M. Zalot/