Dnia 11 grudnia 2019 r. uczniowie klas 0-VIII brali udział w spotkaniu z dietetykiem panią Agatą Anuszewską z gabinetu Projekt Zdrowie w Mielcu. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się, w jaki sposób żywność wpływa na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Pani Agata tłumaczyła dlaczego należy ograniczyć słodycze i słodkie napoje, a zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Wyjaśniła również w oparciu o ilustrację, że oprócz dobrego żywienia bardzo ważna jest aktywność fizyczna. W interesujący sposób pani dietetyk przedstawiła uczniom Piramidę Żywienia. Omówiła produkty żywnościowe na kolejnych piętrach piramidy – od tych najzdrowszych i najbardziej wartościowych po te, które w odżywianiu powinny znaleźć się w niewielkich ilościach. Szczególną uwagę zwróciła na 5 porcji warzyw i owoców oraz regularne posiłki, których powinno być ok. 4 – 5 dziennie. Zaproponowała ciekawe sposoby przygotowania zdrowych przekąsek na drugie śniadanie. Na podsumowanie spotkania uczniowie klas I-III przygotowali pyszny koktajl owocowo – warzywny na bazie pietruszki, banana, kiwi i wody mineralnej. Koktajl bardzo zasmakował uczniom, a niektórzy prosili nawet o dokładkę.
Mamy nadzieję, że to spotkanie zostanie na długo w pamięci naszych uczniów i chociaż troszkę uwrażliwi ich na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Dziękujemy pani dietetyk Agacie Anuszewskiej za zajęcia poświęcone zdrowemu odżywianiu.
/M. Zalot/