20.02.2020 r. dzieci z klas I-III pod opieką swoich wychowawczyń w ramach realizacji orientacji zawodowych, udały się do pizzerii „Da Grasso” w Mielcu. Celem wycieczki było zapoznanie dzieci z pracą piekarza- po włosku pizzaiolo, wyglądem i wyposażeniem pizzerii. Dzieciaki dowiedziały się również, na czym polega praca w tym miejscu i co można oprócz pizzy tam zjeść. Dzieci miały możliwość przypomnienia sobie zasad kulturalnego zachowania się w takim miejscu, a także przy stole podczas posiłku.
Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób robi się ciasto na pizzę, a także poznały składniki używane do jej robienia. Następnie z wielkim zaangażowaniem wzięły się do pracy: wyrabiały ciasto, polewały sosem pomidorowym oraz układały składniki na własnej pizzy. Jak się później  okazało, nic tak nie smakuje, jak własnoręcznie przygotowane danie…pychotka. Na koniec każdy uczestnik warsztatów kulinarnych otrzymał Dyplom Małego Kucharza. Wszyscy wrócili w doskonałych humorach do szkoły.

/A. Pogoda/