W naszej szkole i przedszkolu zapachniało pizzą, bo kto z nas jej nie lubi. Środa była najsmaczniejszym dniem w roku dla wszystkich miłośników pizzy. Zwolenników tego włoskiego specjału nie brakuje, a ile osób, tyle ulubionych smaków. Przedszkolaki i uczniowie tworzyli pyszne, kolorowe dania według własnych pomysłów. Jak wiadomo polska pizza jest „śmieciówką”, czyli dodajemy do niej różne składniki wedle własnego uznania. Celem całej akcji było zapoznanie dzieci z pracą piekarza pizzy – po włosku pizzaiolo. Dzieci miały możliwość przypomnienia sobie zasad kulturalnego zachowania się przy stole podczas posiłku.
Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób robi się ciasto na pizzę, a także poznały składniki używane do jej robienia. Następnie z wielkim zaangażowaniem wzięły się do pracy: wyrabiały ciasto, polewały sosem pomidorowym oraz układały składniki na własnym cieście. Jak się później  okazało, nic tak nie smakuje, jak własnoręcznie przygotowane danie…pychotka. Wszystkie potrawy były fantastycznie udekorowane, a ich zapach rozchodził się po całej szkole.  Gotowanie pod okiem opiekunów sprawiło dzieciakom wielką przyjemność. Nie potraktowali tego jako przymus, coś obowiązkowego, ale jako dobrą zabawę, podczas której dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy. Wszyscy byli bardzo zadowoleni. Zarówno z efektów swojej pracy, jak i z samego gotowania.

Dziękujemy Rodzicom za pomoc w przygotowaniach,
Pizzeria Ristorante Piccola Italia – Emanuele Memmola za ciasto na pizzę. 🙂 🙂 🙂

/A. Pogoda/