Uczniowie klasy II, w ostatnim tygodniu, podczas zajęć edukacji wczesnoszkolnej poznawali dary sadu i ogrodu. Zwieńczeniem tej tematyki było przygotowanie sałatek jarzynowych z ekologicznych produktów, które zbiegło się z powitaniem jesieni.
Dzieci przyniosły do klasy wyhodowane przez rodziców ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, ogórki, selery, jajka oraz inne potrzebne produkty. Po umyciu rąk i założeniu fartuszków, uczniowie zamienili się w prawdziwych kucharzy. Krojenie produktów szło im bardzo sprawnie, samodzielnie łączyli składniki i doprawiali sałatki.
Mali adepci sztuki kulinarnej podczas pracy utrwalili również wiadomości o wartościach odżywczych warzyw.
Po skończonej pracy nadszedł czas na degustację. Nawet ci, którzy na co dzień nie przepadają za sałatkami zajadali się nimi z przyjemnością. To była świetna zabawa, a także wstęp do zdrowego odżywiania.

/H. Jamróz/