8 listopada uczniowie klas I – III, pod czujnym okiem wychowawczyń, najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie w ramach obchodów Dnia Zdrowego Śniadania. Nie było to jednak samo śniadanie. Najpierw wychowawczynie przypomniały uczniom dwanaście zasad zdrowego odżywiania. Uświadomiły dzieciom, że dzięki śniadaniu mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i ciemny chleb. Bardzo istotne jest również picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o tym, żeby jak najczęściej się ruszać i ograniczyć jedzenie słodyczy. Żeby lepiej zapamiętać zasady uczniowie wykonywali różne zadania, rozwiązywali zagadki, oglądali prezentacje multimedialne oraz śpiewali piosenkę o witaminach.
Następnie dzieci przystąpiły do przygotowania smacznego śniadania. Na stołach pojawiły się pyszne i pomysłowo wykonane kanapki, jogurty z płatkami śniadaniowymi, wszelkiego rodzaju wędliny, sery oraz owoce.
Po części teoretycznej i praktycznej nadszedł wreszcie czas na skonsumowanie wszystkich przygotowanych smakołyków. Jak się okazało wspólne śniadanie dało wiele radości oraz szansę na integrację uczniów.
/H. Jamróz/